Конюнктивит през лятото – не се самолекувайте

Кои са най-често срещаните проблеми с очите през лятото и как да ги избегнем, обяснява д-р Димитър Голев, специалист по очни болести в Очен център “Д-р Голев” гр. Димитровград.

Най-често срещаните проблеми с очите през лятото са алергичните конюнктивити. Конюнктивитът е възпаление на конюнктивата – прозрачната мембрана, която покрива видимата част на очната ябълка и вътрешната повърхност на клепачите.

Конюнктивитът е често срещано състояние и ако се лекува адекватно и навреме, не представлява опасност за окото или за влошаване на зрението.

Възпалението може да има много причини, най-честите от които са инфекции, алергии и механично дразнене.

През лятото очите са подложени на много и различни фактори на въздействие. На първо място това са слънцето и полените, които летят във въздуха при цъфтежа на различни растения. Слънцето се смята за най-чест и основен провокатор на алергичните конюктивити.

Алергичният конюнктивит се проявява по-често при деца с други алергични състояния като например сенна хрема. Той често се появява само по определено време на годината, особено ако се причинява от алергени като полени, през пролетта и лятото, по време на цъфтежа на някои растения. За алергичния конюнктивит е типично, че засяга едновременно и двете очи. Към обичайните симптоми на конюнктивита се прибавя и обилна водниста секреция и хрема.

Причината за развитието на този вид конюнктивит са различни алергени. Конюнктивата е мукозна мембрана, която е в постоянен контакт с външната среда. Най-често тя е и първата тъкан, която реагира на външни алергени чрез освобождаване на хистамин. Тази реакция провокира цялата алергична каскада от съответните симптоми и оплаквания.

Най-разпространената форма на алергичен конюнктивит е острият сезонен алергичен конюнктивит. Съществуват целогодишни конюнктивити, независими от сезонните полени. Субстанции, като животински косми или акари в праха, предизвикват през цялата година симптоми на конюнктивит.

Протичането е остро, подостро или хронично и зависи от вида на алергена и типа на имунологичната реакция. Най-честите алергени са домашен прах, спори, пух, пера, полени, плесен, акари, козметични средства. При възникване на конюнктивити лечението започва с кортикостероидни капки, а след това ахистаминови препарати, които ги има в очни форми, като капки или които се поемат на таблетки при алергичните заболявания.

Други очни заболявания са бактериалните конюнктивити. Те също се срещат с по-голяма честота през лятото, когато хората отиват в провинцията, на почивка, на море и очите са подложени на много повече, инфекции, имайки предвид намалената хигиена, влизането на прах в очите и замърсяването. По време на летните почивки, децата непрекъснато си пипат очите, хвърлят си пясък и това обуславя бумът на бактериалните конюнктивити. Най-голям е процентът на пациентите в детска възраст.

Най-често бактериалните конюнктивити се дължат на патологичното действие на стафилококи, пневмококи, стрептококи и други.
Възпалителните процеси на конюнктивитите започнат най-напред на едното и след това обхващат и другото око.

Симптоми на бактериалните конюнктивити са силното зачервяване на очите, чувството за чуждо тяло или за пясък в очите, секрет. Поради силно изразената секреция при ставане от сън клепачите са залепнали и се събира голямо количество секрет.

През лятото много по-често се наблюдава и очният травматизъм. Често игрите могат да завършат с нараняване на окото. Пораженията върху зрението зависят от вида на чуждото тяло и от това колко дълбоко е влязло в окото. Ако нараняването е повърхностно, е много неприятно, силно болезнено, но при бързо изваждане, адекватно и навременно лечение, не е фатално. При големите чужди тела, които са проникващи и влизат в орбитата, последствията са много по-неприятни. Може дори да се стигне до загуба на зрението или на самото око взависимост от големината на тялото и къде е попаднало то.

През лятото се наблюдава често и една особена форма на конюнктивита, наречен басеен конюнктивит. Характерен е за хора, които посещават обществени басейни, които не се почистват добре. Протича много остро, лечението му е трудно и продължително и може да има неприятни последици.

Ако не се лекува бързо и адекватно, очната лигавица, която е засегната от алергичен конюнктивит става много по-податлива на вирусни и бактериални конюнктивити. В случай, че вирусните и бактериални очни конюнктивити не се лекуват, това може да доведе до тежка и труднолечима инфекция. Съществува реална опасност да се заразят членовете на цялото семейство, тъй като конюнктивитите са много заразни.

За да се предпазим от проблеми с очите през лятото, важно е носенето на тъмни слънцезащитни очила и най-вече спазването на стриктна хигиена – често да се мият ръцете и да не се пипат очите.
Не се препоръчва използването на изкуствени сълзи и капки за очи без изрично лекарско предписание. В никакъв случай не трябва да се капят съдосвиващи лекарства, които хората често използват за избелване на очите. Тези капки се продават без рецепта, свиват очните съдове и придават по-бял и по-бистър цвят на очната склера. Капките нямат лечебното действие на антибиотичните и при прекомерната им употреба, може да се увреди окото и съответно зрението.

При съмнения за конюнктивит, не трябва да се предприема самолечение, а задължително да се посети или личния лекар или специалист-офталмолог.

Според данни на СЗО повечето от очните заболявания са с наследствена предразположеност, така че генетичният фактор не е за пренебрегване. Ако родителите са с предразположеност към развитието на алергични конюнктивити, особено ако са със светли очи, които са много по-чувствителни, е повишен рискът от развитие на заболяване и при децата. Винаги, когато дойде пациент му се снема много подробна анамнеза и се търсят специфични очни заболявания в семейството.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *