Локдауна увеличи късогледството при децата! Статия на Д-р Голев !

 

Броят на късогледство при деца се е увеличил драстично след локдауна и дистанционното обучение в електронна среда.

Все повече зачестиха случаите на деца с късогледство, след влизането в сила на мерките за борба с разпространението на COVID – 19, разказва Д-р Голев.

Според американската академия на очните лекари, един от основните фактори за поява на късогледство при децата е постоянното претоварване на очите на близко разстояние.

Първоначалната мярка за борба срещу COVID – 19,  бе карантина. Заради невъзможността на децата да излизат от домовете, те увеличиха  престоя си пред електронни устройства(компютър, таблет, телефон), а това е предпоставка за претоварване на очите, което при някой доведе до късогледство, а при вече късогледите деца, до драстично увеличаване на  съществуващите диоптри, за кратко време .

Другият водещ фактор е дистанционното обучение. Няколко часа на ден прекарани пред компютъра или таблета определено увеличават в пъти риска от развитие на късогледство при учениците.

Не веднъж е казвано, че синята светлина, която отделят екраните на електронните устройства е враг номер едно на очите. Дългото стоене пред екрана води до появата на няколко симптома. Сред тях са затруднено фокусиране, главоболие, умора, болки в очите и поява на късогледство. Желателно е подрастващите, които прекарват повече време пред екрана, да използват очила с антирефлексно покритие и син филтър на стъклата, които филтрират прекомерното количество синя светлина. Доказано е, че тези очила намаляват напрежението и умората на очите, увеличават зрителния комфорт, подобряват цветовия контраст и спомагат за доброто фокусиране през целия ден.

Най-засегнати са децата и младежите между 5-18 годишна възраст.

Прогресията на миопията е в тясна връзка с претоварването на очите. Друг фактор е фамилната обремененост, разказва Д-р Голев.

Как да спрем прогресията на късогледството?

Желателен е ежегоден преглед на детските очи, особено ако вече има открити диоптри.Съществуват модерни начини за забавяне или дори спиране на прогресията на късогледство като поставянето на контактни лещи по време на сън, очила, чийто стъкла са със специален дизайн и могат да контролират късогледството, както и медикаментозно лечение.

Всяка година ОМЦ д-р Голев организира безплатен скрининг за деца. Тази година кампанията ще се проведе от 18-ти август, до краят на месец септември.

За повече информация относно скрининга натиснете тук!

ОЧЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР Д-Р ГОЛЕВ

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *