Намалено зрение при децата

Разговор с д-р Димитър Голев,специалист по очни болести

-Д-р Голев, на какво най-често се дължи намаленото зрение при децата?

– Една от най-честите причини за слепота са вродените аномалии. В Други случаи като причина се изявява амблиопия или т.н “мързеливо око”. Понеже окото е чифтен орган, рядко се среща намалено зрение на двете очи. Трудно се разбира дали едното не вижда, ако другото функционира нормално.

– Кога най-често родителите разбират, че децата им са с намалено зрение?

– Обикновено това става, когато децата тръгнат на училище. Ще дам един пример. Когато дясното око е слабо развито, детето вижда само с лявото. Това означава, че натоварването на същото е много по-голямо. Да речем че въпросното око има и далекогледство. При зрително натоварване децата се оплакват от главоболие при четене, замъглено зрение при леко зрително натоварване. Понякога страдат и от премигване, сълзотечение, поява на ечемици. Нерядко се наблюдава и промяна в поведението на подрастващите, зкоито започват да стават и изключително нервни.

– Възможно ли е възвръщане на нормалното зрение при децата?

– Според нашите проучвания, 70% от проявите на слепота могат да бъдат предотвратени, стига те да са диагностицирани в ранна детска възраст. С напредване на годините обаче, при детето намалява шансът за подобряване на зрението и постигане на максимален резултат от проведеното лечение.

– Ако дете добре движи очите си във всички посоки, означава ли и че то вижда добре?

– Както споменах, окото е чифтен орган. Координацията и движението се управлява от едни и същи нерви, които отговарят за двете очи едновременно. Което означава, че зрителните органи могат да се движат правилно и еднакво, въпреки че едното око на практика е сляпо.

– Какво трябва да се стори, за да се подобри зрението и се предотврати слепотата?

– Нужни са редовни контролни прегледи. При новородените деца очния преглед е задължителен. А след това поне веднъж годишно, до навършване на десетата година. Такава е стандартната процедура във всички европейски държави. За съжаление, при нас това правило не се спазва. Затова и процентът на слепота в България е толкова голям.

– Къде можем да ви открием?

– В очния медицински център Дойче Вижън в Димитровград. Вече пет години се грижим за безпроблемното зрение и на димитровградчани.Кабинетите са оборудвани с най-новата и модерна апаратура. Именно с нея диагностицираме промяната в зрението – както при деца, така и при възрастни.

– Няколко думи за край

-Както е казал акад. Пашев, зрението е право на всеки, а опазването му – дълг на всички! Благодаря ви!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *