Пазете се от снежна слепота

Статия на Д-р Димитър Голев – специалист по очни болести

Слънцето, дори и през зимата може да се окаже опасно, особено за зрението

Човешкото око е орган с  невероятно сложен строеж, в който по хармоничен начин съчетава няколко различни вида тъкан- нервна, мускулна, кръвоносна и колагенна тъкан. Поради сложния си строеж, в окото се „оглеждат“ всички болести, всички промени в здравословното състояние, както и промените настъпващи в околната среда и влияещи на организма. Чрез промените в окото могат да се поставят точни диагнози за редица заболявания в това число диабет, неврологични, ревматологични и имунологични заболявания. Окото е един от най-добре инервираните органи и затова е много чувствително при всякакви възпаления  или травми.

Всяка една промяна в температурата на околната среда и смяната на сезоните влияят върху окото. При отслабване на имунната система на организма, характерна за зимния сезон, се появяват възпалителни изменения от имунен и автоимунен характер- увеити, кератити.

Друга голяма опасност за здравето на очите през зимния сезон, когато има сняг е т.нар снежна офталмия или по-позната като снежна слепота.

Снежната слепота (лат. Niphablepsia) е болестно състояние, което възниква след продължително излагане на очите на ултравиолетова светлина.

Снежна слепота е понятие, което в медицината се нарича „офталмия нивалис”. Често се дължи на кератит или конюнктивит в следствие на облъчване със силна светлина. В зависимост от силата и интензитета на UV-лъчението може да се получи ерозия на роговицата и дори поражения на ретината.

Състоянието възниква от няколко минути до един ден, след облъчването, в зависимост от неговия интензитет. Отначало се появява зачервяване, отток около очите, парене, сълзене и свръхчувствителност към светлина. Снежната слепота може да предизвика и силно главоболие.

При по-тежки поражения се появяват болки и фотопсии (светкавици) . В най-тежките случаи възниква частична, а понякога и пълна, временна или постоянна слепота.

Най-честата причина за заболяването е излагане на очите на отразена от обширни водни, снежни или ледени повърхности слънчева светлина, типично за високите географски ширини. Интензитетът на ултравиолетовата светлина нараства правопропорционално на надморската височина, така че заболяването се наблюдава във високопланинските местности дори и в топлите летни дни. Подобно състояние се наблюдава при облъчване на очите от заваряване, електрическа дъга и други подобни.

Заболяването настъпва, когато интензивно ултравиолетово лъчение доведе до увреждане на клетките на роговицата, вследствие на което се оформя язвичка и се появява силна болка. Когото увреждането на окото не е голямо и своевременно се потърси лекарска помощ, състоянието е напълно обратимо.

Първата помощ при снежна слепота включва преди всичко предпазването от понататъшно осветяване на очите. При по-тежки случаи на пострадалия се осигурява затъмнено помещение. За успокояване на болката, върху клепачите се поставят студени компреси. Прави се нестегната превръзка на двете очи, които трябва да останат в покой за известно време. Ако не настъпи подобрение е необходимо да се осигури лекарска помощ.

За да се предпазят от поражения на окото, всички алпинисти и скиори трябва да носят протекционни слънцезащитни очила, които филтрират UV-лъчите. Това са преките поражения от светлината, за която нашето око не е пригодено. Човешкото око е пригодено за един тесен  диапазон от светлина-на видимата светлина. При продължително облъчване ултравиолетовата и инфрачервената светлина могат да бъдат много опасни за окото. Именно такава експозиция във високите части на планината през зимата може да доведе до увреждане на ретината и на предния дял на окото.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *