Последно поколение апарати може да ни спаси от глаукома

Статия на Д-р Димитър Голев – специалист по очни болести

Според Световната здравна организация над 67 милиона по света боледуват от глаукома, 55 хиляди са българите с тази диагноза, а 7 милиона безвъзвратно са изгубили зрението си.

Причината това да се случи е късната диагностика на заболяването. Това е и едно от предизвикателствата пред съвременното общество – ранното овладяване. Коварното заболяване е не само трудно за диагностициране, но води до фатални последствия. Глаукомата е част от група дегенеративни заболявания, обединени от прогресивното заболяване на зрителния нерв и зрителното поле.

Симптомите

Главоболие, нарушения в цветоусещането, бърза умора, трудна адаптация към светлината са едни от първите симптоми. Но колкото и незначителни да са, в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани.

Ранното диагностициране е най-сигурният начин да се преборим с глаукомата. Хроничното заболяване на зрителния нерв, при което вътреочното налягане /ВОН/ е относително високо за неговото изхранване, е изключително коварно. С прогресирането му постепенно загиват нервните влакна. Крайният изход е атрофия на нерва и пълна слепота.

Най-често глаукомата се развива след 40-годишна възраст. Затова всеки, който е надвишил тези години, трябва 1-2 пъти в годината да посещава очен лекар. Предпоставки, които спомагат за развитието на глаукомата, са наследствена обремененост, захарен диабет, съдови заболявания, употребата на лекарства за разширяване на зениците, изразено далекогледство, пушенето, употребата на алкохол, нощните смени и др.

Има различни видове глаукома

Основното деление на глаукомата е на първична и вторична. Първичната глаукома е най-често срещана, най-вече при възрастните. Дължи се на относително запушване на очните канали, вследствие на което вътреочното налягане нараства. Заболяването протича в продължение на години и рядко има конкретни симптоми. Първичната глаукома е най- широко разпространена. При нея началните оплаквания са много дискретни и на практика пациентите трудно могат сами да установят болестта, не отиват на преглед и няма как да се извърши диагноза от страна на офталмолозите. Те отиват вече много късно, когато започнат да губят съществен процент от зрението си. Много често пациентите предполагат, че имат неточни очила или диоптри или някои от тях дори смятат, че имат катаракта – вътрешно перде или помътнена леща. Един пациент може да има едновременно няколко очни заболявания, в случая и катаракта, и глаукома.

Вторичната глаукома не е свързана с възрастта на човек, а с редица други заболявания на окото. В основата стои нарушеното вътреочно налягане. Макар то да е индивидуално за всеки, има съответни граници, които трябва да бъдат следени. За нормално се смята това вътреочно налягане, при което няма опасност от увреждане на зрителния нерв. Когато обаче то се повиши, симптомите са налице. Силна болка в едното око, в слепоочията и главоболие, съсредоточено в едната част на главата, притъмняване, дори повръщане, са сигурен знак, че трябва да потърсим помощ преди да е станало прекалено късно.

Третият вид глаукома е т.нар. вродена глаукома. Тя се демонстрира в първите месеци или години от живота. Измененията са много ранни и еволюцията им е бърза. Ако заболяването не се диагностицира навреме и не се лекува адекватно, води до трайна слепота. При вродената глаукома окото може да бъде с по-голям размер. Може да има болки, сълзене и зачервяване на окото при напредване на заболяването. Всички тези оплаквания са причина за търсене на офталмолог в ранна фаза на заболяването.

Глаукомните заболявания според промените в очните структури се разделят на открито – и закритоъгълни. Двете групи се различават по начина на протичане – закритоъгълните се характеризират с болка, сълзене, зачервяване на окото и намалено зрение, докато откритоъгълните протичат коварно, понякога без оплаквания и много често пациентите се обръщат към офталмолог, едва когато зрението вече е значително намаляло. Унищожените нервни влакна, подобно на повечето нервни клетки, не се възстановяват.

Лечението

Първоначалните щети, които нанася глаукомата, засягат нервните влакна, които са свързани с периферното зрително поле. Площта, която пациентът вижда като цяло, намалява. Следва ограничаване на зрителната острота. След поставената диагноза е необходимо създаване на дългосрочно лечение. Но най-важното е да се започне лечение в най-ранния стадий на заболяването.

Терапевтичният подход при глаукома е стъпаловиден – медикаментозна терапия, лазерна терапия и оперативно лечение. Повечето от хората, болни от глаукома, могат да бъдат лекувани успешно с капки за очи, които нямат странични ефекти. Действието им е насочено към подобряване на оттичането на вътреочната течност или намаляване. При някои от пациентите може да се наложи лечение с хапчета. След като заболяването вече е открито и доказано, пациентът с глаукома трябва да остане на постоянна терапия и периодични консултации с цел подържане на оптимално състояние и превенция на допълнителни дефекти в зрителното поле. Ако все пак този тип лечение не помогне, се преминава към оперативна интервенция. Изборът на лечение зависи най-вече от формата, стадия и наличието на съпътстващи заболявания при пациента. Най-щадящ и безболезнен е лазерният метод, но за съжаление той е ефикасен само в най-ранните стадии на развитие на болестта.

Как да се предпазим

Единственият начин да сте сигурни, че диагнозата глаукома няма да ви застигне, е профилактичният преглед. Особено ако сте над 40 години, често сменяте очилата за четене, измъчва ви главоболие, оплаквате се от дразнене от светлината.

Очен Център Д-р Голев разполага с най – модерната апаратура за ранна диагностика и лечение както на глаукома така и на други очни заболяввания. Ние разполагаме с най – новия очен скенер , периметър , пахиметър  и много други апарати за прецизна диагностика на очите.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *