Пресбиопия

Статия на Д-р Димитър Голев

Първият и най-чест симптом на пресбиопия е затруднението при четене на ситен текст в условия на слаба осветеност. Това оплакване се засилва при продължително четене и натоварване на зрителния апарат (особено вечер). Някои хора дори се оплакват, че техните ръце не са „достатъчно дълги”, за да могат да държат на подходящо далечно разстояние четивото. При продължително четене могат да се появи сълзене и по-рядко болка в очите и челото, което да налага прекъсване на взирането в текста.

Пресбиопията както голяма част от другите рафракционни аномалии става много по-малко забележима за човека, когато той се намира на осветено място. Това е резултат от свиването на зеницата в условия на достатъчно светли помещения
Състоянието подлежи на пълна корекция, но за това е нужно лечението да се провежда от офталмолог след основен преглед.
За пресбиопия се предписват очила или лещи за близка работа, като те трябва да са съобразени със зрителната острота,възрастта,наличието на други рефракционни аномалии като късогледство или далекогледство,разстоянието, от което иска да върши близка работа.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Очилата за корекция на пресбиопия са двойноизпъкнали, с положителен диоптър.
Пресбиопия представлява един закономерен процес, при който след 40-50-годишна възраст човек загубва своята способност да вижда ясно близките обекти. Подобно на появата на бели коси и бръчки, пресбиопията е състояние, причинено от естествените процеси на стареене на тялото.

Първите симптоми се появяват обикновено във в

ъзрастовия диапазон между 40 и 43 години. Хора с нормално зрение развиват първите симптоми на пресбиопия средно на възраст около 42 години, като на 45-годишна възраст те обикновено не могат да четат без очила. При далекогледите хора това става по-ранно, а при късогледите пресбиопията настъпва по-късно.Всъщност способността да фокусираме близки предмети намалява прогресивно през целия живот – от раждането до дълбока старост.

Пресбиопията се дължи на намаление на способността на очната леща да променя формата си с напредване на възрастта. Точните механизми за неговото възникване са все още неясни, въпреки че общоприетото мнение е, че се касае за дегенеративен процес, при който лещата на окото губи своята еластичност и поради това не може адекватно да променя своята пречупвателна способност.
Дегенеративните промени в цилиарния мускул, които се натрупват с възрастта, също оказват негативно влияние върху този процес.

Д-р Димитър Голев

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково
  • 0877845799
  • гр.Харманли
  • 0887807667
  • гр.Димитровград

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *