Слънцето най-коварно за очите сутрин и на залез

Статия на Д-р Димитър Голев – Специалист по очни болести 

Очите имат нужда от защита от ултравиолетовите лъчи, колкото кожата. Според медицината повърхността им е 10 пъти по-ранима, а щетите стигат до клетките от които зависи зрението ни.

Повечето хора не отчитат, че по време на изгрев или залез, лъчите попадат почти директно в очите. Коварното е че ги подценяваме с презумцията, че радиацията е по-ниска, отколкото от обедното слънце. И ако нашите естественни помощници за засенчване на очите-миглите, издатината на челото, дълбокото разполагане на зрителните органи в кухини помагат донякъудде при отвесно падащи лъчи, това не означава че работят при хоризонталната агресия. Което обеснява съветите за тъмни очила и в тези часове.

Дългите ултравиолетови А лъчи, могат да проникват през роговицата на окото и да повредят лещата и ретината . Могат да причинят катаракта или т.нар. перде на окото и свързаната с възрастта дегенерация на макулата-водеща причина за слепота в късна възраст. По -късите ултравиолетови Б лъчи се поглъщат от роговицата.

Важно е когато човек избира очила да е сигурен, че те отговарят на европейските стандарти за качество и УВ защита. За критерии за избор на слънчеви очила е от значение мястото на престой, заниманието и часовете от денонощието, в който ще ги използваме.Например лятото на плажа или в планината през зимата те трябва да са с висока степен на защита, защото водата, пясъкът, снегът отразяват лъчите и увеличават до 80-85% ефекта от тях.

От значение е и нюансът на стъклото по-тъмните пропускат по-малко лъчи. За стандартен начин на живот в града най-подходящи са умерено затъмнени стъкла. За чувствителни очи, които искат защита и на закрито са подходящи светлите нюанси. Обръщаме внимание също така и че не бива да се ръководим от модата при избора на слънчеви очила. Например жълт филтър се препоръчва основно за по-възрастни хора за протекция на увреждания на клетките в макулата-централната зона на окото ,с която виждаме добре.

Таква защита е много необходима при някой оперирани от вътрешна катаракта със стандатен имплант , защото окото им вече е лишено от защитата на естественната им леща. Малките деца също трябва да носят слънчеви очила, защото клетките на ретината им не са достигнали пълната си устойчивост. Детското око е твърде чувствително към травмите от прекомерните УВ лъчи, което с времето става причина за алергия към слънцето. В изявата си тя прилича на конюнктивит. При нея се образува къс нишковиден секрет, който причинява силен сърбеж и чувство за пясък в очите. Пазете своите и очите на детето си, не само през лятото, но и през всички други сезони.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *