Тежести и зрение

Има ли място за притеснение?

От д-р Димитър Голев ,четиво за 3 минути

За връзката между бодибилдинга и очите много се е говорило и ще се говори. Да ослепееш от вдигане на тежести – възможно ли е това?! Повишеното вътреочно налягане невинаги означава глаукома. Състоянието с високи стойности, но без функционални и анатомични промени, се означава като очна хипертензия. Пациентите с тази диагноза трябва да бъдат контролирани от офталмолог поради факта, че при част от тях се развива истинска глаукома.

Къде е ролята на бодибилдинга?

Важно е да се внимава при вдигането на тежести – дори при чисто битови ситуации.

А тежестите във фитнеса?

При тежки серии в залата се повишава вътреочното налягане, както при всяко усилие и напън по прнцип. А това едва ли е добре за очите. Хората с висок диоптър трябва да са по-внимателни с големите тежести. “Тяга и клек” плюс “късогледство и астигматизъм” не е от най-здравословните комбинации. Много от вас сигурно ще кажат, че от години тренират тежко и това не е променило диоптъра им. Както се казва обаче, лошото идва за секунди… Отлепянето на ретината зависи само от състоянието й и няма връзка с големината на диоптъра, дори може и въобще да няма такъв. Предполага се, че при по-висок диоптър вероятността да са налице изменения в ретината е по-голяма. При късогледство например, самата очна ябълка е издължена назад към главата, което създава предпоставки и за по-нестабилна ретина. Няколко примера:

Случай на частично отлепване на двете ретини при жена с късогледство, работеща в склад и всекидневно вдигаща тежки кашони. Резултатът от поредицата операции е спасяване на едва 30% от зрението й. Немалко са случаите на мъже с отлепени ретини от напъването при вдигането на тежести. Един от тях е мъж с висока степен на късогледство с четири операции за стабилизиране на ретината, продължаващ да ходи на фитнес и да вдига тежести, въпреки лекарските предупреждения. Резултатът – едва закрепено зрение на млад човек, с помощта на лещи.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *