Червеното вино и очите

Четиво за 3 минути – Д-р Димитър Голев

Червеното вино е особено предпочитана напитка през студените зимни дни. Много проучвания показват, че пиенето на чаша вино всеки ден е изключително полезно, освен това ни сгрява доста бързо. Според резултати от изследвания червеното вино влияе изключително благоприятно на съсирването на кръвта.

Други проучвания потвърждават, че умереният прием на напитката намалява значително риска от коронарна болест на сърцето. Специалисти твърдят, че хора, които вече са преживели инфаркт на миокарда, трябва да пият по чаша вино всеки ден, за да намалят риска от втори такъв.

Още едно изследване, проведено във Великобритания, сочи, че пиенето на една до две чаши всяка вечер с храната ще помогне да увеличим т.нар. добър холестерол в организма.

Най-новото проучване, свързано с виното, доказва, че освен всички известни положителни страни, които има редовната му и умерена консумация, гроздовият елексир може да ни помогне и за зрението.

Морковите вече съвсем спокойно могат да преминат на по-заден план, смятат специалистите . Консумацията на червено вино може да предотврати много заболявания на очите, които се появяват с течение на възрастта, стига приемането на алкохолната напитка да бъде в норми.

Полезната съставка в червеното вино е отдавна известна – става дума за ресвератрол. Както знаете, ресвератролът се съдържа в ципата на гроздето.

Смята се, че именно той спира растежа на кръвоносни съдове в очите. В случай че този проблем не се лекува, това може с доста бързи темпове да доведе до значително отслабване на зрението, както и до дегенерация на макулата.

Това е една от основните причини, заради които възрастните хора слагат очила. Оказва се също, че това е и водеща предпоставка за слепота в по-късен етап от живота – според учените хората, болни от диабет, са най-застрашени.

Разбира се, червеното вино не е панацея и консумацията на напитката задължително трябва да бъде с мярка и удоволствие. Всяка злоупотреба с алкохол, включително и с червено вино, има своите негативни последици.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *