Как се променя цветът на очите на бебето?

Повечето бебета, особено тези със светла кожа, се раждат със светли очи, тъй като имат много малко количество меланин в очите. Меланинът е пигмент, който придава цвят на очите, кожата и косата. Количеството меланин в ириса (оцветената част на окото) определя какъв цвят ще бъдат очите.

Гените контролират колко меланин ще има в тялото. ДНК на бебето, получено от родителите, определя дали очите му ще бъдат сини, кафяви, зелени или друг цвят. Бебчето може да се роди със сини очи (обикновено в тях има много малко меланин, докато то е в утробата), но след раждането светлината стимулира производството на меланин и очите му могат да потъмнеят с времето.

Важно е да знаете, че промяната не се причинява от цветен пигмент или иначе казано няма син или зелен пигмент в окото. Единственият е кафяв и количеството му определя дали очите ще станат светли или тъмни.

Ако оставим науката настрана, всичко може да ви изглежда като едно просто уравнение:

1 родител с кафяви очи + 1 родител с кафяви очи = бебе с кафяви очи

Може ли да се предвиди какъв ще бъде цветът на очите на бебето?

Както споменахме по-горе, ако и двамата родители са с кафяви очи, но родителят на единия от тях е със сини очи има вероятност и бебето да е със сини очи. Ако единият родител е със сини очи, а другият с кафяви, тогава има шанс 50% за единия и другия цвят. В някои случаи при такава комбинация на родители има вероятност детето да е с цвят на очите, комбинация от двата – например зелено.

Това обаче изобщо не е задължително. Има множество гени в организма, които влияят на цвета на очите. Дори и двамата родители да са с кафяви очи е напълно възможно бебето да е със сини, ако в генетичния им код има гени за сини очи. Как обаче е възможно възрастен с един цвят на очите да има гени за друг? Чрез бабите и дядовците, разбира се. Цветът на очите на бебето зависи не само от този на майка му и баща му, а и от този на бабите и дядовците. Така че ако вие и партньорът ви сте с кафяви очи, а бебето ви със зелени, причината може да е в тях. Никой не може да предвиди какъв цвят ще са очите на бебето, дори и лекарите. Това, с което храните бебето и количеството светлина, на което го излагате, също не са от значение. Всичко в случая се дължи на гените. Ако бебчето ви се е родило с кафяви очи, това означава, че количеството меланин е достатъчно и цветът на очите няма да се промени.


Кога се променя цветът на очите?

Обикновено ще видите най-голяма промяна в цвета на бебешките очи през първите 6-9 месеца след раждането му. През този период можете да забележите, че очите на бебчето ви стават по-тъмни.Промяната става толкова постепенно, че може една сутрин с изненада да установите, че бебчо вече е с различен цвят на очите. Повечето бебета ще получат постоянния си цвят на очите до първата си годинка. Въпреки това, при някои деца е възможно да се наблюдава промяна в цвета до 6 г. възраст.

Кога да посетите лекар?

Като цяло цветът на бебето се променя без да влияе на зрението на бебето или да създава други проблеми с очите. Ако само едното око се променя, което се случва много рядко, или забележите замъгленост в очите на бебето, свържете се с педиатър или офталмолог.

Очен медицински център Д-р Голев разполага с най-модерният и безвреден очен скенер за бебета и деца, който може да открие даже и мързеливо око. За повече иформация натиснете тук!

ОЧЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР Д-Р ГОЛЕВ

  • 0877 505 151
  • гр.Хасково
  • 0877845799
  • гр.Харманли
  • 0887807667
  • гр.Димитровград

Ако имате конкретен въпрос, чувствайте се свободни да го зададете. Вижте страницата Контакти за повече информация

ReplyForward
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *